ינואר שהיה ופברואר שיהיה

          

 זרקור על סדרת התיאטרון בהיכל :

ההצגות יהודי טוב והורים איומים,-חוויה מעוררת מחשבה.

 עונת התיאטרון מתעלה  לשיאים חדשים  כאשר על הבמה בהיכל התרבות  אריאל עולות שתי הצגות איכותיות ומעמיקות ,  קלאסיקות עולמיות, היוצרות שיח ומבקשות דיון.

האחת היא  ההצגה "יהודי טוב" ,  דרמה פרי עטו של המחזאי והתסריטאי ההוליוודי הנרי יאגלום. היא עלתה על בימות  ברודווי וזכתה להצלחה  רבה בארה"ב   וכעת הגיעה גם  לבימת היכל התרבות אריאל  בביצוע מעולה של "התיאטרון העברי ". ההצגה עוסקת  באנטישמיות, "אנטישמיות?..." ישאל הצופה, ויופתע גם הקורא..  הרי זה נושא שגור ומוכר המתקיים לצערנו לא רק על הבמה ,אלא גם במציאות הכאובה המעכירה את הקיום היהודי בחלק מארצות הים. מה עוד ניתן לחדש בזה?  

אז בהחלט יש. ההצגה המעמיקה והמרשימה נוגעת בנושא הכאוב מזווית אישית ייחודית ומעניינת. היא עוסקת בשנות השלושים של המאה העשרים  בפולין , הלאומנית והאנטישמית, שרבים מאזרחיה עתידים בבוא הזמן לשתף פעולה עם הנאצים  ברצח היהודים . רובה של העלילה מתרחש בקרון רכבת במהלך נסיעה לוורשה. בקרון יושבים כומר פולני , אשה פולניה שחקנית בעברה,  ועלמה צעירה ויפה המשמשת אחות ראשית בבית חולים. הכומר מזמין לקרון אדם בעל מראה אצילי (אשר בטח, על פי הכומר ,לא יכול להיות חלילה יהודי... ).   אך מסתבר שהמציאות עולה על כל דמיון ומי שמוזמן מבין כל ההמונים  שצובאים בחוץ  ומחכים לרכבת ,הוא דווקא בן העם הנבחר ,- סמיון,, איש עסקים  יהודי. בשיחה שמתגלגלת בין  היושבים  בקרון  עולים הסטראוטיפים האנטישמים הנפוצים אצל הפולנים אשר על פיהם, היהודים אשמים בכל תחלואיה של אירופה. למרבה האירוניה,  את הטון האנטישמי מובילה האחות היפהפייה המחזיקה בדעות נחרצות אודות הדרך בה  צריך לטפל "בטפילים היהודים."  במהלך הנסיעה סמיון  מסתיר את זהותו ובעקבות השנאה של העלמה שיכולה  כדבריה "להריח יהודים מקילומטר .., הוא מחליט ללמד אותה לקח, אותו היא לא תשכח במהרה... אך מסתבר שגם הוא לא ישכח... . הוא מחזר אחריה וגורם לה להתאהב בו ולרצות לבלות עמו יומיים במלון בעיירת נופש בה עוצרת הרכבת.

המחזה "יהודי טוב" הינו סיפור אהבה מטלטל על רקע אירופה של שנות השלושים המעורר שאלות מורכבות אודות  אנטישמיות, אהבה ובחירה, וגם נקמה . שאלות המהדהדות עד ימינו אלה.  עד כמה שאלות אלה הן רלוונטיות  תמחיש העובדה שגברת מקסימה שזכיתי במקרה לשבת לידה  סיפרה לי: "כמו בהצגה גם עלי לא ראו שאני  יהודייה...". ובכך הפכה את החוויה של התיאטרון  מאשליה  כביכול למציאות חייה. למציאות שהתקיימה עודנה ממשיכה משום שלמרבה הצער שקרים  ומיתוסים אנטישמים ממשכים לחיות ולהתקיים. ומוצאים את מקומם גם בתנועות החרם נגד ישראל.  בסוף הצגה המטלטלת הזו  שלא השאירה איש בקהל אדיש השחקן ממוצא שומרוני גדי צדקה , מהתיאטרון העברי אשר גילם את סמיון ספיר וביים את ההצגה ,הודה לקהל ואמר שהוא מאד  אוהב להגיע להיכל התרבות באריאל משום שכאן הוא פוגש קהל איכותי במיוחד.  משמח מאד לשמוע חוות דעת  חיובית שכזו משום שהתיאטרון העברי נחשב לתיאטרון איכותי ולא מסחרי. מאופי הצגות, אפשר להסיק  שאריאל תורג'מן מנהל היכל התרבות אריאל  רוצה לאתגר את הקהל  אשר מגיע לאירועים בבירת התרבות של השומרון .לדעתו  ,לתיאטרון יש תפקיד מרכזי להיות מעין בית מדרש חברותא אשר בו עולים נושאים לדיון  מגמה זו, ללא ספק  באה לידי ביטוי ברפרטואר האיכותי  של סדרת התיאטרון ובאה לידי ביטוי גם בקלסיקה העולמית הנוספת שעלתה על בימת ההיכל.

 ההצגה "הורים איומים"  בביצועו המעולה של "תיאטרון באר שבע"  אשר קטפה את פרס המחזה המתורגם הטוב ביותר .

מדובר בדרמה פרובוקטיבית העוסקת ביחסים חריגים בין דמויות במשפחה נורמטיבית כביכול.  האמן הצרפתי הרב תחומי הנודע ז'אן קוקטו, כתב את המחזה הכולל מאפיינים אוטוביוגרפיים  ב - 1938. בצרפת ,שם הועלה לראשונה ועורר סערה כה גדולה עד שנאסר להציגו. לקהל בהיכל  הוגשה הצגה מעניינת בעטיפה של תפאורה מתוחכמת ודמויות מוגזמות במתכוון כדי להדגיש את האופי ההזוי של העלילה המתנהלת כמו בטלנובלה.  עם זאת גם כאן היא עוררה סערה ,וזימנה תהיות ומחשבות על מושג אהבה במשפחה הזעיר בורגנית והציפה את השאלה ,האם באמת אהבה והדאגה היא זו שמכתיבה את התנהגותנו במשפחה או שיש לנו מניעים נסתרים שאולי עדיף שיישארו עמוק בתוך נימי הנפש....

אין לי תשובה  מכל מקום ,אתם מוזמנים להגיע להיכל לצפות בתיאטרון  ולדון ולחשוב על  החיים עצמם!

בהקשר זה של תאטרון איכותי וייחודי צפויה לעלות ב - 22/02/18  על במת ההיכל, הצגה  מעניינת וחדשנית בשם אקווריום  של תיאטרון  חיפה בשילוב אומנות הליפסינק  שמתאמת קול עם תנועת שפתיים  חובה להגיע !אני אהיה שם. אשמח לשמוע את דעתכם אודות החוויה...

ביום שלישי ה- 20/02/18 ,  יתקיים מפגש נוסף בסדרת המפגשים סופר וספר בו תתארח הסופרת מאירה ברנע –גולדברג  עם  האגדה הקסומה  ומלאת ההומור על שלוש טבעות שלושה אחים וחתול מיוחד בשם כראמל..  המפגש יערך בלובי ההיכל.  מדובר  במיזם תרבות משובח ומהנה במחיר שווה לכל נפש . בואו עם הילדים הנאה מובטחת גם להורים!

 

מערכת למכירת כרטיסים